Інфо Online
Главная : Гостевая книга : Статьи : Фотогалерея : Поиск                            947253                          Портал Інфо Online існує — 17 років, 1 міс. та 19 д.
  Рашизм

Общие боевые потери рашистов с 24.02.2022 по 19.04.2024 ориентировочно составили:

Санитарные потери в живой около 901 500 чел. (раненые покалеченные, пленные)
Погибших рашистов более
В том числе срочной службы более
- 457 830 чел.
- 11 400 чел.
Украинская армия вывела из строя
около 90% армии РФ.
Генералов РФ уничтожено 20 чел.
Танков 7205 ед.  
Бронемашины - 13 852 ед.  
Артиллерийских систем - 11 658 ед.
РСЗО - 1046 ед.
Средства ПВО - 762 ед.
Самолеты - 347 ед.
Вертолеты - 324 ед.  
БПЛА оперативно-тактические - 9311 ед.
Крылатые ракеты - 2096 ед.
Корабли/катера - 26 ед.
Підводні човни - 1 ед.  
Автомобильной техники - 15 671 ед.
Спецтехника - 1915 ед.  
[<<<]  Статьи / Історія / Перше українське тисячоліття Криму

Перше українське тисячоліття Криму

Опубликована: 04.06.2010 Просмотров: 3530 Комментарий: 0 Оценка: (2)

В січні місяці кожного року мешканці Кримського півострова відзначають день, коли постановою Верховної Ради Української РСР було офіційно відновлено Кримську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку (КАРСР, згодом Автономна Республіка Крим, АРК). Це відбулося 20 січня 1991 року. Перед тим було 37 років історії Кримської області УРСР, 170 років російської історії Криму та майже

півтисячоліття історії Кримського ханства. А ще перед тим була тривала і цікава українська історія Криму, яка свідчить про те, що іноді речі повертаються на власні кола. Історія українського Криму починається щонайменше тисячу років тому, коли було засноване Тмутараканське князівство.

 

В українській мові «Тмутараканню» називають щось дуже далеке і глухе. Це князівство унікальне для історії Київської Русі, бо, відірване на сотні кілометрів від Русі – Середньої Наддніпрянщини – князівство зберігало абсолютну лояльність до метрополії – Києва та Чернігова – попри пересування між Тмутараканню і Києвом багато чисельних орд іноетнічних кочовиків. У Тмутаракані, як правило, княжили князі Чернігівської династії. Більша його частина знаходилася на Керченському та Таманському півостровах, з частковим поширенням на території степового і гірського Криму.


Першим відомим історії князем Тмутаракані був син Великого Київського князя Володимира Великого Мстислав (княжив у Тмутаракані в 988 – 1022 роках.) Перед тим його дід, Святослав Ігорович Великий, розбивши, у 965 році, Хазарський каганат завоював Керченський і Таманський півострови, а батько Володимир Святославович захопив візантійський Херсонес (нині на його місці розташований Севастопіль). В Київській Русі це місто звалося Корсунь. Володимир взяв його облогою, перекривши постачання води до міста, а потім, згідно з літописом, сказав Візантійським імператорам (тоді їх було одразу двоє): «Ось я взяв ваше славне місто. Чув я, що маєте сестру, дівчину. Якщо не віддасте за мене заміж, то зроблю вашій столиці те саме, що і цьому місту зробив». Володимир охрестився у Корсуні та, на відміну від більшості завойовників, не руйнував, а будував. Він збудував в Корсуні церкву святого Івана Предтечі на горі, що її звели мешканці міста під час облоги, палати для себе (на випадок, якщо доведеться повернутися) та привіз у Київ трофеї – двох мідяних ідолів, а також чотирьох мідяних коней, які стояли біля Десятинної церкви аж до монголо-татарської навали. Тож, усе закінчилося взаємною вигодою – імператори обміняли на царівну своє ж власне місто. Стерегтися від, як пише літопис, «підступних греків», Київський князь залишив свого дев‘ятого сина Мстислава. З 1060 - х років у Тмутаракані княжили нащадки сина Ярослава Мудрого Чернигівського князя Святослава. На відомому зображені родини Київського князя Святослава в «Ізборнику Святослава» майбутні тмутараканські князі стоять у нього за спиною. Крім того, в Тмутаракані врядував онук Ярослава Мудрого Ростислав, та його діти, засновники династії Галицьких князів, нащадки якої врядували в Галичині аж до середини XIV століття.


Князя Ростислава у 1066 році отруїв херсонеський грек (глава місцевої адміністрації). Ростислав брав данину в черкесів і в інших землях, так що, як пише літопис, «греки убоялись його»: «Одного разу, коли пив Ростислав із дружиною своєю, сказав [грек]: «Княже! Хочу я за тебе пити!» Він тоді, випивши половину келиха, половину дав князеві пити; притиснувши пальцем той келих — бо мав він під нігтем смертну отруту — прирікши князя на смерть через вісім діб». Як пише літопис, підступний грек, приїхавши до Корсуня, вихвалявся тим, що отруїв Тмутараканського князя, але місцеве населення від того не зраділо й забило його камінням. Деякі українські історики читають у назві Тмутаракань „тьму кінних таврів”. Популярнішим є виведення слова Тмутаракань зі скитської та сарматської мов як "туман" – загін у десять тисяч чоловік, і "тархан" – вождь. Таматарха згадується у візантійських джерелах по відношенню до території Тмутаракані починаючи вже з VIII століття. Етнічним ґрунтом Тмутараканського князівства, вочевидь, було змішане сармато-слов‘янське населення Керченського півострова.


Візантійський історик Лев Диякон, який був учасником цієї війни між Візантією і Києвом у 960 - х роках, стверджував, що місцеве кримське населення таври (яких він називав „тавроскітами” і „скітами”) та вояки князя Святослава є єдиним народом. Тобто, населення Криму і Наддніпрянщини наприкінці Х століття є близькими настільки, що безпосередній учасник бойових дій навіть не може їх розрізнити. Як свідчать стародавні карти, на території Криму було багато власних назв, близьких до назв Київщини: "Рос", "Росія", "Рософар", "Россо" (Тендрівська коса), "Россіка" (поблизу сучасної Євпаторії) та інші. Ці назви набули поширення на півострові дуже рано, ще у IV-VI століттях, коли жадібних варягів у регіоні не могло бути. Власні назви Криму виразно перегукуються з Наддніпрянськими: Рось – Росава – Роставиця – Родня. Сьогодні найпоширеніша версія, що і в Наддніпрянщині, і в Криму ці назви пов'язані з перебуванням там сарматського племені роксоланів, яке згодом повністю розчинилося серед слов‘ян. Тмутаракань була поглинута візантійськими колоніями в Криму наприкінці XII століття. Таким чином, давня Київська та Чернигівська історія Криму тривала щонайменше два століття, тобто більше, ніж, нещодавня російська.


Почавшись тисячу років тому, українська історія Криму триває!

Оценить эту статью:
Добавить комментарий
  Сила России в руках Путина

Условия "Чистого Листа" для России.

Русские вы развязали с нами войну окупировали нашу территорию. Вы предагаете нам начать все с "Чистого Листа", мы можем согласиться при выполнении вами наших условий. Ну а теперь внимательно слушайте наши условия, которые вы должны обязательно выполнить, для восстановления нормальных отношений с нами и перейти к обсуждению "Чистого Листа"


Сила России в руках Путина

Один триллион долларов уложен 100-дол. купюрами составит высоту 1200 километров. Вот как воруют на россии Путин и его шайка. А теперь займемся подсчетами, сколько же Путин и его воровская шайка сперли денег? Какая всетаки будет высота (1200 км) и вес горы из украденных денег, если ее выложить 100-ми купюрами? И с какой скоростью они воруют?

  Меню
  Мінстри Януковича
  Категорії
КПУ
ОПГ
  РПЦ МП
  Досьє
  Корисне
  Вход

Логин:

Пароль:



Регистрация

Забыли пароль?

  Кто на сайте
Администраторы: 0
Пользователи: 0
Гости: 48
Всего: 48

Список пользователей
  Рассылка

Подписаться на рассылку Тестовая тема.
Формат:
Другие рассылки

  Однодумці

  Герої України
Степан Бандера

Євген Коновалець

Роман Шухевич
  З життя державної еліти
  Україна
  Опрос
Єрмак узурпатор влади?
Ответов: 9
Комментариев: 1
Результаты
Другие опросы
  Єрмак
  Татаров
  Преступники


Армия бесславных ублюдков

  Vor

Воровской портал

  Важливе
  Русский мир
  • Дезинформация
  • Россия
  • ВАША РАША
  • Рейс MH17
  • Сдыхающая Россия
  • Русская гордость
  • Георгий Жуков
  • "Русский мир"
  • Русские каратели
  • Пытки ГРУ РФ
  • Русские на Донбасе
  • Русские в Сирии
  • Звери Путина
  • 17 сентября 1939
  • Война 1812 гола
  • Финская война
  • Зачистка с. Самашки
  • Трибунал
  • Муравьев в Киеве
  • Операция "Монолит"
  • Русские планы
  • Миф о братстве
  • Покушение на Россию
  • Обыкновенный фашизм
  • РПЦ и Сталин
  • Имя твое — Орда
  • Русские 3-го Рейха
  •   Партия Регионов
    Янукович и К



      Гамбіт президента


    От Шконки до Хонки
    От Хонки до Шконки

      Чорний стоматолог

    Сімейні традиції

      Моя кнопка
    Моя кнопка

     

     

    Інфо Online Приватний інформаціїно-аналітичний портал
    Сайт работает на LinkorCMS Всі права захищені © 2007 Матеріали сайту є вільними для розповсюдження за умови посилання (для internet-ресурсів - гіперпосилання) на джерело.  
    Веб мастер: yxypy@ukr.net
    Страница сгенерирована за 0.13 сек. и 13 запросов к базе данных ( PHP: 81% БД: 19% )